Blogopmaak

BLOG | ESG is een investering in de toekomst

Deel IV | ESG Due Diligence is een investering in de toekomst


Tijdens de jaarlijkse HOSTA bijeenkomst - die zoals altijd weer perfect was georganiseerd - liep ik een hotelier tegen het lijf met wie we kort daarvoor over ESG en CSRD-rapportages hadden gesproken. Een bezoek aan de bank had bevestigd wat wij al enige tijd roepen: wil je een extra hypotheek afsluiten, dan moet je laten zien wat je op duurzaamheidsgebied onderneemt. Welke stappen zet je om een ecologisch (E) en sociaal (S) duurzaam bedrijf te krijgen en te houden. Als directeur ben je als eindverantwoordelijke daar op aan te spreken. Dat gaat over de G van governance.


Het goede nieuw voor deze directeur was dat hij al bezig is met verduurzamen. En dat hij niet op stel en sprong extra geld nodig heeft. Noch dat hij zijn bedrijf wil gaan verkopen of een ander bedrijf wil aankopen. In deze blogs waar wij stilstaan bij Due Diligence gaat het juist over ver- of aankopen. Banken vragen bij de aankoop van een hotel, wat het aan ESG denkt te gaan doen. En natuurlijk wat de verkopende eigenaar al heeft gedaan. Dit is echt in hele korte tijd een niet meer weg te denken onderdeel van een verkooptransactie geworden.


Als je er aan denk om binnen nu en twee, drie jaar te gaan kopen of verkopen, bereid je dan voor op de aanstaande CSRD-wetgeving en de verplichtingen die dit met zich meebrengt. En investeer in de toekomst door nu te inventariseren wat je al hebt gedaan en wat je eigenlijk nog zou moeten doen om aan de duurzaamheidsvereisten van de bank en eventueel ook aan de wetgeving - ook al ben je (nog) niet CSRD-plichtig - te voldoen.

Het zou je zomaar extra geld kunnen opleveren of de (ver)koop kunnen bespoedigen. Buiten dat, ook de corporate klanten zullen steeds vaker aan je gaan vragen waar je staat. Aan het begin - nog een ESG beleid moeten opstellen - is op dit moment nog oké, over een jaartje niet meer. Überhaupt hier nog niet over nagedacht? Dat kan klanten of reserveringen gaan kosten. Of je kunt leningen mislopen. Of je moet veel hogere rentes gaan betalen. Allemaal minder rooskleurige vooruitzichten, zo lijkt het ons.


Meer weten, bel ons. Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel!



Volg deze blogs via onze
linkedin pagina en blijf op de hoogte!

door Elvira Wilthagen 23 oktober 2024
VenueNL Sustainability Initiative: ESG koplopers zetten de standaarden Het VenueNL Sustainability Initiative (VSI) is een Nederlands duurzaamheidsprogramma, geïnitieerd door ELAN in samenwerking met GSES (ontwikkelaar van een internationale monitor voor duurzaamheidsprestaties) en het meeting platform Publique. Dit project, dat van start gaat in november 2024, richt zich op het meten van de duurzaamheidsinspanningen van prominente congreslocaties in Nederland n wil vooral 'in the lead' zijn als het gaat om invloed op de ESG standaarden. Publique interviewde Angelique en Elvira en ging in op het belang van koplopers en samenwerking in duurzaamheid. Het betreft een meerjarig traject, waarbij de nadruk ligt op gezamenlijke vooruitgang. Het gaat hierbij niet om competitie wie het meest duurzaam is, maar om de vooruitgang die de deelnemers gezamenlijk boeken op tien specifieke thema’s binnen de ESG- (Environmental, Social, Governance) en CSRD-normen (Corporate Sustainability Reporting Directive). Duurzame horizon Het doel van het initiatief is om de congreslocaties te ondersteunen in hun collectieve transitie naar meer duurzaamheid, juist nu de regelgeving rond ESG steeds meer impact krijgt op de bedrijfsvoering binnen de gehele congres- en evenementenketen. Hoewel de sectorspecifieke invulling van deze regelgeving nog in ontwikkeling is, benadrukt ELAN dat het cruciaal is dat stakeholders in Live Communicatie nu al actie ondernemen om samen tot een werkbare en gemeenschappelijke overgang te komen. Angelique publiceerde vorig jaar het artikel ‘ ESG is er en zal blijven ’ op Publique, waarin ze uitlegt dat de Europese regelgeving rond milieu, sociale aspecten en goed bestuur een blijvende invloed zal hebben. Bedrijven worden verplicht hun ESG-beleid vast te leggen en jaarlijks te rapporteren in lijn met de CSRD. Vanaf 2025 geldt deze verplichting voor beursgenoteerde bedrijven, die dan naast hun reguliere financiële jaarverslag ook een duurzaamheidsrapport moeten publiceren dat voldoet aan de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Dit rapport dient goedgekeurd te worden door een accountant. Onder ‘groot bedrijf’ valt iedere onderneming die aan minimaal twee van de volgende criteria voldoet: een netto-omzet van meer dan 50 miljoen euro, een balanstotaal van meer dan 25 miljoen euro en/of 250 of meer werknemers. In 2026 zullen ook beursgenoteerde MKB-bedrijven aan deze rapportageverplichtingen moeten voldoen. Lees hier het hele artikel op Publique . Het VenueNL Sustainability Initiative speelt in op deze trend en biedt een platform waar congreslocaties samen kunnen werken aan duurzame vooruitgang, terwijl ze zich voorbereiden op de groeiende eisen van ESG-rapportage. De nadruk ligt op het stimuleren van collectieve verbetering in plaats van onderlinge competitie. Via een snelle ESG scan even sparren waar je met jouw ven ue of hotel nu echt staat op die ladder? Bel, mail, of app ons .
door Angelique Lombarts 14 oktober 2024
Deel V | Wanneer er inzicht is in wat er gedaan is op duurzaamheidgebied door de verkoper dan wel wanneer er plannen zijn om te verduurzamen door de koper, zal dit van invloed zijn op de financiering. Voordelen van en ESG (Due Diligence) Scan laten maken.
door Angelique Lombarts 23 september 2024
Eerst even een algemene definitie. Dubbele materialiteit betekent dat een bedrijf zowel positieve of negatieve invloed op haar omgeving of samenleving kan hebben, maar andersom dat de omgeving of samenleving ook impact op het bedrijf kan hebben, positief of negatief
the road to ESG ESG tussenbalans zomer 2024
door Elvira Wilthagen 29 juli 2024
Vorig jaar rond deze tijd moesten we aan de hospitality sector nog uitleggen waar de letters ESG en vooral CSRD en ESRS voor staan. Dat is eigenlijk al bijna niet meer nodig. Dat is het goede nieuws voor de hotellerie! Is er dan ook slecht nieuws? Ja en nee, dat ligt aan de invalshoek die je kiest.
ESG hotel reports CSRD procedures ESRS borging
door Elvira Wilthagen 23 juli 2024
Downtime rapporten in je inbox of ouderwets printen in een hotel. Afgelopen vrijdag veroorzaakte de wereldwijde IT-storing bij CrowdStrike grote problemen voor de reis- en hotelindustrie. Deze storing werd veroorzaakt door een verkeerde software-update, met als gevolg de ondertussen bekende (lees gevreesde) blauwe schermen. Dit had weer enorme gevolgen elders, waarbij de ziekenhuizen natuurlijk zeker benoemd moeten worden. Maar ook vele geannuleerde vertraagde vluchten tot problemen in hotels, restaurants en andere hospitality bedrijven. ESG helpt bij de oplossing.
door Elvira Wilthagen 9 mei 2024
Drie maanden na de implementatie toont de click-through data van Google Hotel Ads een daling van 30% in online zichtbaarheid en verkeer van hotels. Recent blijkt dat het belangrijkste resultaat van de implementatie van Europa's Digital Markets Act (DMA) voor hotels is dat ze zichtbaarheid hebben verloren in de markten die door de DMA zijn getroffen. De hospitality bedrijven verliezen daardoor directe verkoopcapaciteit, de winstgevendheid vermindert en de afhankelijkheid van OTAs wordt groter.
Hotel duurzaamheids certificaten en labels hospitality industry
door Angelique Lombarts 24 maart 2024
Strengere regels voor duurzaamheids claims zijn ook belangrijk voor de hotellerie. Wat behelsen de nieuwe regels tegen greenwashing? Eerlijke, transparante en betrouwbare productinformatie, daar gaat het om. En dat is een goede ontwikkeling voor de hospitality sector. Onze gasten moeten kunnen vertrouwen op wat zij lezen, zodat zij in staat zijn om weloverwogen keuzes te maken ijn welk hotel zij willen boeken.
A ladybug is sitting on a green plant in a field as metaphor for ESG directives CSRD ELAN
12 februari 2024
Een heads-up voor de hotellerie en hospitality sector over wat er gaande is in de ESG-duurzaamheidswereld. In november 2023 heeft de EFRAG nieuwe standaarden gelanceerd die de rapportage-standaarden voor het MKB vereenvoudigen. Een hele mond vol, maar het komt erop neer dat het duurzaamheidsspel voor kleine en middelgrote hotels aan het veranderen is. Laten we kijken wat dit voor de hotellerie en het MKB betekent.
Duurzaam BNR luisteren podcast
door De duurzame luisteraar 19 januari 2024
De Corporate Sustainability Reporting Directing is van start gegaan voor grote bedrijven, dus ook voor hotelketens. Dat heeft serieus grote impact op het MKB en daarmee op de hele hospitality branche. BNR radio geeft heel helder uitleg wat dat betekent vanuit verschillende, kritische, perspectieven. Vanaf 5 minuut 11 leggen Harm Edens en Esther van Doesburg het je uit.
kraanwater ESG krnwtr waterbesparen
door Elvira Wilthagen 16 januari 2024
Water... Flessenwater dat van ver weg komt smaakt beter. Een harde douchestraal is het toppunt van comfort. Elke dag nieuwe lakens en handdoeken, luxer wordt het niet. Of is er iets anders aan de hand in de hotellerie?
Meer posts
Share by: