Belangrijk is dat ESG door de hospitality branche gezien wordt als een bruikbaar instrument om tot een beheersing van het bredere klimaatprobleem te komen, niet als greenwashing of weer een nieuwe trend. Het hoort bij de verplichte duurzaamheidsrapportage die vanaf 2024 binnen Europa gaat gelden; de invoering van de Corporate Social Responsibility Reporting regelgeving.
'E' staat voor de omgeving, het milieu.
Het gaat over vermindering, hergebruik, recycling en/of circulariteit. Denk bijvoorbeeld aan het terugdringen van CO2- uitstoot, afval- of food waste. Maar ook reductie, water- en energieverbruik. In bestaande bouw, maar zeker ook bij renovatie- of nieuwbouwprojecten.
De 'S' betreft de stakeholders, eigen medewerkers en die van leveranciers. Maar ook klanten, gasten en de samenleving waar je bedrijf impact op kan hebben. Zaken die spelen zijn onder meer DE&I (diversiteit, gelijkheid en inclusie), beleid, werkomstandigheden, gezondheid & veiligheid.
De 'G' van governance staat voor het besturen van het bedrijf. Hoe is het management geregeld? Hoe de verslaglegging? Zijn er
codes of
conduct? Is er een vertrouwenspersoon en klokkenluidersregeling? Wat gebeurt
er met eventuele corruptie of discriminatie?
De QuickScans zijn eenvoudig en zo ingericht dat het voor alle betrokkenen en green teams handzaam, interessant en toepasbaar is. Het gaat steeds een stap verder: van alleen de interne nulmeting, een nulmeting plus stakeholder analyse en strategie tot
the full works. En het laaghangende fruit doen we er altijd bij.
Tijdens een Due Diligence - boekenonderzoek - worden met 'gepaste zorgvuldigheid' mogelijke risico's en issues op economisch, juridisch, fiscaal en financieel gebied onderzocht die plaatsvinden bij verkoop, fusies en overnames. De QuickScan geeft eenduidig en concreet de stand van zaken.
ELAN - ESG in Hospitality
Wibautstraat 131 D
1091 GL Amsterdam